Van loonadministrateur tot Partner Payroll Services: lees het carrièreverhaal van Alwin van Dongen.

Van Salarispro naar Partner - deel 2

Zijn verhaal maakt nog meer duidelijk dat je als salarispro zoveel meer bent én kunt zijn. Lees hieronder het tweede deel van zijn verhaal.

Hoe ben je dan ooit gevraagd om partner te worden bij Baker Tilly?

"Na tien jaar als ondernemer, waarin ik onder andere interim payroll, HR en projectmanager was, en een eigen uitzendbureau en salarisadvieskantoor runde, werd ik gevraagd om partner te worden bij Baker Tilly. Met mijn brede ervaring in het salarisvakgebied en de behoefte aan professionalisering binnen het vak, was dit voor mij een logische stap."

Maar ben je ook gevraagd vanwege je specialisme en ervaring in het salarisvak of?

“Jazeker. Zoals aangegeven had ik inmiddels een brede ervaring binnen het salarisvakgebied opgedaan. Het salarisvak wordt in hoog tempo steeds belangrijker. Het is een cruciale dienst geworden, waarvan niet alleen de vraag stijgt. Er is ook behoefte aan meer focus en professionalisering. Het vak van een accountant is bovendien echt wezenlijk anders dan een salarisadviseur of payroll manager. Baker Tilly wilde vanwege deze ontwikkelingen meer aandacht voor deze dienstverlening en daarom een ‘kartrekker’.”

Terugblikkend op je carrière tot nu toe, welke competentie loopt daar als een rode draad doorheen?

“Het kritisch kunnen zijn en je vermogen om analytisch, oplossingsgericht en procesmatig te denken, is de basis. Wat nog belangrijker is, is de communicatie daaromheen en hoe je daar invulling aan geeft met alle inhoudelijke context die daarbij hoort. Je bent veel meer de vraagbaak voor meerdere partijen én situaties.” Communicatie, pro-actieve houding en adviesvaardigheden zijn belangrijk, bovenop de inhoudelijke expertise.”


Kun je een voorbeeld noemen? 

“Ik heb bijvoorbeeld internationale klanten mogen bijstaan binnen verschillende thema’s op het gebied van HR en Payroll. Ik had daarin een wat meer coördinerende rol, maar je moet je voorstellen dat er voor Duitsland weer andere regels gelden dan voor Frankrijk, los nog van het verschil in cultuur en taal waar je rekening mee moet houden. Dan komt het wel echt aan op communicatie en context en minder op de uitvoering zelf.” 

Inmiddels ben je bijna 2 jaar partner. Heeft het je mening over het vak veranderd?

“Ik heb wel nog meer respect voor het vak gekregen en alle medewerkers die daar dagelijks uitvoering aan geven. Het personeel binnen het vakgebied laat weliswaar een vergrijzende trend zien, maar er zijn nog zoveel kansen en uitdagingen die je kunt pakken als (jonge) salarisprofessional.” Want er is krapte op de arbeidsmarkt voor wat betreft deze rollen en het wordt steeds uitdagender.”

Zoals?

“Ik zei al eerder dat communicatie en kennis essentieel is, maar je moet daarnaast ook echt openstaan voor innovatie en vernieuwing. De uitvoerende taak verdwijnt steeds meer en het leuke blijft eigenlijk over. En daar zit nu juist de uitdaging van toekomstige salarispro’s. Op het snijvlak van ICT, HR en Payroll zijn er vele rollen en functies mogelijk binnen een breed scala aan bedrijven.”

Waar zie je zelf nog veel kansen liggen dan?

“We zien allemaal de mogelijkheden die AI ons biedt en welke tooling het mogelijk maakt. Maar de klant zelf moet het wel gaan gebruiken. Dus hoe ontsluit je al die data voor de klant? Hoe maak je de tooling daarachter nog slimmer? Daarnaast moet je ook voorbereid zijn op onverwachte vragen die - bijvoorbeeld - uit de Due Dilligence-hoek komen. Hoe review je een salarisadministratie op zo’n manier dat het voor de klant duidelijk is wat er mogelijk fout kan gaan als het tot een overname komt? Die flexibiliteit en diversiteit aan taken wordt wel steeds meer van je gevraagd en maakt het vaak elke dag weer complexer en interessanter. Het vak biedt vele mogelijkheden om te werken op het snijvlak van Payroll, HR en ICT.”

Heb je nog een laatste tip voor salarispro’s die op het punt staan om te beginnen of nog een keuze moeten maken?

“Zoek de diversiteit in het vakgebied op en blijf niet hangen in wat je al weet. Er is altijd weer iets nieuws te ontdekken in het vak waardoor je als mens en professional in beweging en ontwikkeling blijft. Dat heb ik ook gedaan. Daarmee verleg je niet alleen je blikveld, maar zorg je er ook voor dat je nieuwe kansen ontdekt om in te springen.”

Ons team